Химните на Орфей

Книгата "Химните на Орфей" от проф. Александър Фол беше представена в РИМ-Благоевград, зала "Античност". Литературното събитие се организира от СНЦ "Нова България" и ИК "Гутенберг".

Лектор беше проф. Валерия Фол. Гости на представянето бяха проф. Петър Димитров и д-р Анатолий Кънев, които дискутираха труда на изтъкнатия траколог.

В това изследване Александър Фол прави нов прочит на орфическите химни през призмата на нелитературната доктринална традиция, наречена от него тракийски орфизъм. Казано накратко с негови думи: "Траките "и" гръко-римският свят, а не траките "в" гръко-римският свят". На това "и" той посвещава живота си и до последно блестящо защитаваше своите тези за културната идентичност на един неписмен народ - траките.

Сега, когато и археологията подплати неговите тези с артефакти, и Тракологията се утвърди като наука, жителите и гостите на гр. Благоевград имаха възможността да се докоснат до тази книга, която е частица от пътя към човекознанието. 

В книгата са публикувани оригиналните текстове на всички 87 химна с коментари от българския учен и въведение от автора. Химните представляват молитви-призовавания към богове и обожествени космически сили. Те са били открити в Константинопол, 30 години преди падането на града в ръцете на османлиите.

Изследването на Александър Фол става повод да се направи и възстановка на звученето на част от записаните химни. Възстаовката на музиката е на доц. д-р Георги Арнаудов към Химните, отправени към Протогонос, Хелиос, Дионис, Семела, Сабазий, Хипта, Силена Сатир, Ерос.

Партньори на събитието:

РИМ-Благоевград
Издателска къща "Гутенберг"

FB35F7DD-D34B-436B-89C3-5E0D150CBBCC.jpeg
53FD6F7E-76FF-4B4B-B27B-EF44028391CF_edited.jpg
2F2B0361-82BD-4130-9A27-A0FD48F5906A.jpeg