Маргарита Спасова

B7ED1063-3724-4FEB-9CE3-B2753AEC4FA4.jpeg
E52FE596-06AA-441D-B5C3-0FBA0D9E2292.jpeg
Казвам се Маргарита Спасова. Завърших българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“ в края на миналия век… какво говоря, миналото хилядолетие! Тъкмо завършила се потопих в дълбоките води на художествения превод (престанах да броя заглавията, когато прехвърлиха 80), а после неочаквано дори за мен самата специализирах като преводач на много сухи материи в много сериозни институции. От 2007 до 2014 г. създавах младежки проекти и обмени, разискващи теми като правата на човека и правата на детето. 

Съвсем до неотдавна водех една кулинарно-антропологична рубрика в бордното списание на националния превозвач, но сега летя главно на крилете на фантазията си…

От 2018-та създавам сайта Словум (slovum.com) с всичките му забавни упражнения по (не)граматика. 

Творческото писане не е проста работа...

Всеки петък деца и тийнейджъри от ЧОУ „Томас Едисън“ се впускат в необятното и изпълнено с какво ли не царство на писането. О, това царство е колкото прекрасно, толкова и опасно… Там има машини на времето, изпитания за приятелството, стихчета за пропуснати Запетайки, епопеи за незабравени герои и искрени разкази от първо лице.

В часовете по творческо писане ние съчетаваме богатата литературна култура, страстното четене и умението да изразяваме чувствата и размислите си върху белия лист (или празния файл). Избираме някоя мъничка случка, която ни е докоснала нежно или ни е сграбчила така, че дъх да не можем да си поемем, и я превръщаме в приказка, притча или история.

Ето малка част от нашите проекти през последните две години.

Голямото четене: Няма хубаво писане без голямо четене. Ето защо всеки ученик подготвя откъс от любима книга, упражнява гласа и дикцията си, и представя произведението пред класа. Гласуването е с овации. Наградата – да запалиш колкото може повече хора да прочетат книгата.

Истории с остър завой: Това упражнение възникна като тренажор за опасните части на речта като наречия, причастия и деепричастия. Откъс от някой литературен шедьовър, в който липсват дузина думи на ключови места. Всеки писател е свободен да преобърне историята, добавяйки и размествайки думи и изречения. 

Биографията се превръща в мемоари: Това не е проста задача. Най-напред взехме биографията на Архимед и я разказахме от първо лице, сякаш великият учен сам разказва историята на живота си. А след това превърнахме живота на патрона на училището, Томас Едисън, в увлекателно видео. Учениците от 6. клас сами избраха най-важните моменти от драматичния живот на изобретателя, описаха ги, записаха гласовете си и илюстрираха изобретенията на учения.

Поезия за мъници: Децата от втори клас плуват уверено във водите на съвременните и класическите стихотворни форми. Започнахме с конкретна поезия ("образно стихотворение"), създадохме поредица от акростихове истихотворения-гатанки. Намерихме пресечните точки в творчеството на Джани Родари, Валери Петров и Карел Чапек и създадохме чудно стихотворение за една запетая… 

Книга-игра и дилемата на правилния избор: Главен герой, шест ситуации, които могат да поемат в неподозиранапосока, шепа приятели, едно извънземно и обект с опаснатраектория. Оттук нататък всичко зависи от избора начитателя, който сам сформира сюжета. (През 1969 г., съчинявайки приспивни приказки за децата си, ЕдуардПакард създава "Островът на захарната тръстика", прототип на класическите книги-игри „Избери своетоприключение“.